Suomenvenäläisten WhatsApp-ryhmässä keskustellaan aseiden tuomisesta Venäjä-mieliseen kulkueeseen ja lietsotaan vihaa ukrainalaisia vastaan

Kirjoittaja: Jessikka Aro

Sain yhteydenoton yksityishenkilöltä, joka on seurannut erään hiljattain perustetun, suomenvenäläisille kohdistetun WhatsApp-ryhmän toimintaa. Henkilö otti ryhmästä kymmeniä sivuja ruutukaappauksia ja toimitti ne minulle.

Haastattelin häntä. Nimettömänä turvallisuussyistä pysyttelevä henkilö kertoi olevansa huolissaan yrityksistä kohdistaa informaatiosodankäyntiä suomenvenäläisiin. Kun kävin hänen antamaansa materiaalia läpi, ilmeni huolen olevan aiheellista.

Ruutukaappauksista näkyy, että venäjänkielisessä WhatsApp-ryhmässä levitetään väkivaltaan yllyttävää materiaalia ja Kremlin vihapropagandaa ukrainalaisia vastaan.

Noin 80 hengen ryhmä on perustettu huhtikuun puolivälissä, ja se on nimetty Autokulkueeksi. Se on perustettu tukemaan autokulkuetta, joka järjestetään Suomessa toukokuun 8. päivänä eli ensi sunnuntaina, päivää ennen Venäjän niin sanottua Voitonpäivää. Kulkueen tavoite on tukea Venäjää.

Yksi WhatsApp-ryhmän aktiivisimmista jäsenistä on nimeltään Daria Skippari-Smirnov. Skippari-Smirnov on kulkueen järjestävän Kremlin-mielisen Rufi-nimisen yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on osallistunut myös muihin Kremliä hyödyttäviin operaatioihin sekä sosiaalisessa mediassa että sen ulkopuolella.

Skippari-Smirnov on aiemmin toiminut yhteistyössä Johan Bäckmanin kanssa. Bäckman puolestaan on tunnustautunut Venäjän Strategisen tutkimuksen instituutin Pohjoismaiden-edustajaksi. Strategisen tutkimuksen instituuttia pidetään Venäjän tiedustelupalvelujen PR-osastona. Hän on värvännyt suomalaisia taistelemaan Itä-Ukrainaan Venäjän johtamiin joukkoihin Ukrainaa vastaan. 

Ryhmässä yllytetään ottamaan ase mukaan kulkueeseen

Osa keskustelijoista on kehottanut muita tuomaan aseen mukanaan kulkueeseen. Muutamat ovat valokuvanneet itsensä aseen kanssa ja lähettäneet kuvan muiden nähtäväksi luoden käsityksen siitä, että he hyvinkin voisivat aseen tuoda mukanaan.

Ryhmän jäsenet lähettivät kuvia itsestään aseen kanssa. Kuvista on häivytetty materiaalia, jonka perusteella henkilön identiteetti voisi paljastua.

Erään keskustelijan mielestä mukaan kulkueeseen olisi syytä tuoda vain laillisia aseita; hänellä itsellään on omien sanojensa mukaan haulikko. Viestissä on kuitenkin itkunauruhymiöitä, joten on vaikea tulkita, tarkoittaako keskustelija oikeasti laillisia aseita vai onko kommentti tarkoitettu ”vitsiksi”.

Myös pesäpallomailojen käyttämisestä väkivaltaan on keskusteltu ryhmässä. Niitä on sanottu tarvittavan ainakin kulkuetta vastustavia, mahdollisia vastamielenosoittajia vastaan.  Erään keskustelijan mielestä ”ämmiä” pitää lyödä, jotta nämä tajuaisivat ”totuuden”.

Ruutukaappaukset minulle toimittanut henkilö pitää ase- ja pesäpallomailakeskusteluja väkivaltaan yllyttämisenä – ja siltä ne näyttävät. Keskustelun seurauksena ainakin kaksi ryhmäläistä sanoi ostavansa pesäpallomailan.

Ryhmässä on keskusteltu myös lapioiden hankkimisesta, jotta “ukrainalaisia voisi haudata”. Ruutukaappaukset minulle toimittaneen henkilön mukaan tässä yhteydessä ukrainalaisilla tarkoitetaan autokulkueen mahdollisia vastamielenosoittajia. Myös muualla ryhmässä viljellään viittauksia kulkuetta mahdollisesti vastustavien mielenosoittajien pahoinpitelyyn. Osa ehdotuksista saa kannatusta.

Moni keskustelu alkaa siitä, että joku haukkuu ukrainalaisia.

”Tämän jälkeen osallistujat miettivät, aikovatko pahat ukrainalaiset hyökätä heitä vastaan. Keskustelijat oikeasti pitävät ukrainalaisia pahuuden edustajia, jotka aikovat hyökätä heidän kimppuunsa. Niin ukrainalaisten demonisointi toimii”, ryhmän toimintaa seurannut henkilö sanoo.

Ukrainalaisiin viitataan ryhmässä esimerkiksi sanoilla ”hahol” ja ”ukro”. Sanat eivät haastateltavan mukaan ole varsinaisia kirosanoja, mutta ne vertautuvat suomen kielen n-sanaan.

”Ne ovat venäjän kielessä vakavia loukkauksia ja demonisoinnin keinoja”, hän kertoo.

Eräässä ryhmään jaetussa videossa oikeutetaan ukrainalaisten raiskaamista. Videon mukaan Venäjällä olevat ukrainalaiset ovat prostituoituja.

Myös suomalaisia halutaan nälviä ryhmässä. Eräs keskustelija pitää suomalaisia idiootteina, koska suomalaiset tukevat ukrainalaisia. Sitä pidetään ”natsien” tukemisena. Tällaisia suomalaisia pitää keskustelijan mukaan ”poistaa”.

Yhden keskustelijan mukaan suomalaiset ymmärtävät huonosti, miltä tuntuu tulla ammutuksi Grad-raketeilla.

Osa keskustelijoista sanoo haluavansa ottaa kulkueeseen mukaan kyltit, joissa vastustetaan puolustusliitto Natoa. Kyltteihin pitäisi erään mielestä kirjoittaa uhkaavasti ”Venäjä on lähellä ja Nato kaukana”.

”Kun toinen ryhmän jäsen kysyi, meniköhän tämä vähän överiksi, hänelle vastattiin, että ideana on nimenomaan uhkailla”, haastateltava kertoo.

Ilmiantoja FSB:lle, väitettyjä kytköksiä Venäjän turvallisuuspoliisiin

Ryhmässä myös järjestetään ajojahteja sellaisia ihmisiä vastaan, jotka ovat julkisesti kritisoineet Kremliä tai autokulkuetta.

Maalittaminen ryhmässä toteutetaan siten, että joku ryhmän jäsenistä linkkaa ryhmään henkilön kuvan, nimen tai someprofiilin ja kehottaa muita etsimään tämän tietoja. Jotkut myös käyvät kirjoittamassa törkeyksiä maalitetun henkilön somekanaviin. Jotkut pyrkivät penkomaan tämän osoitetta sekä puhelinnumeroa ja julkaisevat ne ryhmässä.

Ryhmässä uhataan suoraan ilmiantaa kriittisiä ihmisiä Venäjän turvallisuuspalvelulle. Ihmisten ilmiantamisen tavoitteeksi on mainittu esimerkiksi, ettei henkilö esimerkiksi pystyisi enää matkustamaan Venäjälle tai hänelle annettaisi sakot Venäjän-vastaisesta toiminnasta.

Venäjällä on viime aikoina säädetty lakeja, joiden nojalla ihmisiä voidaan tuomita jopa 15 vuoden vankeuteen asevoimien julkisesta kritisoimisesta eli Kremlin mielestä ”valeuutisten levittämisestä”. Venäjällä on jo vuosia kiristetty kansalaisten mielipiteiden valvontaa, ja bloggaajia on tuomittu vankeuteen.

Tämän vuoksi Suomessa asuvien venäläisten ilmiantaminen FSB:lle voi aiheuttaa yksilöille todellisia ongelmia. 

Jotkut ryhmäläiset kehuvat olevansa kytköksissä Venäjän FSB:een. Eräs heistä väittää Venäjän turvallisuuspoliisin eli FSB:n tukevan kulkuetta. 

Venäjän vastustajat ovat ryhmäläisten mielestä fasisteja ja natseja

Ryhmässä keskustellaan paljon myös ”fasismin” ja ”natsismin” vastustamisesta, Kremlin propagandaa mukaillen. Haastateltava kertoo, että ryhmässä fasismi ja natsismi on käytännössä yhtä kuin Venäjän vastustaminen.

”Fasismi-sanan oikea määritelmä ei kiinnosta heitä”, haastateltava kertoo.

Venäjän propaganda väittää ukrainalaisia fasisteiksi. Haastateltavan mukaan Venäjä ”pelastaa maailmaa fasismilta”, ja kyseinen väite iskee syvälle venäläisten identiteettiin.

”Moni venäläinen tietää, että valtionmedia valehtelee. Mutta venäläiset haluavat uskoa kuuluvansa suurvaltaan, joka tekee jotain hyvää maailmassa”, haastateltava kertoo.

Ryhmässä keskitytään haukkumaan suomalaisia journalistisia medioita, kuten Yleä ja Ilta-Sanomia. Ilta-Sanomia pidetään erään keskustelijan mukaan ”russofobisena mediana, joka kiihottaa kansanryhmää vastaan”. Joku on jakanut ryhmään linkin Ilta-Sanomien juttuun, jossa kerrotaan Voitonpäivän kulkuetta vastustavasta vetoomuksesta.

”Tällaisia artikkeleita ja kannanottoja kirjoittavat natsistit, joille on takuulla maksettu”, eräs keskustelija viestittää.

Keskustelijat eivät arvosta sitä, että suomalaisessa mediassa kerrotaan Venäjän hyökänneen ja murhaavan siviilejä. Heidän mukaansa keskustelijoita leimataan ”Venäjän trolliksi”.

Jotkut keskustelijat ovat pettyneitä suomalaisiin. Eräs kokee tulevansa nöyryytetyksi ja vaiennetuksi. Hän myös uhkaa henkilöitä, jotka liittyivät WhatsApp-ryhmään tarkoituksenaan vain ”vahingoittaa autokulkuetta”.

”Te olette pettureita, eikä kukaan tykkää pettureista”, ryhmässä kirjoitetaan.

Haastateltavani pitää vastenmielisenä, että keskustelijat eivät ymmärrä tuottavansa vihapuhetta ja suoria kutsuja väkivaltaan: heidän mukaansa myös Ukrainaa tukevat venäläiset täytyy ”poistaa” tai pahoinpidellä.

”He käyttävät samoja sanoja sotaa vastustavista venäläisistä, joita Putin on käyttänyt puhuessaan terroristeista”, haastateltava muistuttaa.

Viestien sisältö ei ole kaikkien mieleen. Ryhmästä on ajan kuluessa poistunut keskustelijoita.

5 replies on “Suomenvenäläisten WhatsApp-ryhmässä keskustellaan aseiden tuomisesta Venäjä-mieliseen kulkueeseen ja lietsotaan vihaa ukrainalaisia vastaan”

 1. Нельзя допускать это автопробег в поддержку Россииской агрессий .
  Я категорически Против!

 2. No nii.
  Jumalauta kun ne ihmiset on aivopestyjä!
  Millon suljetaan Yandex palvelu Suomessa?
  Sieltä näkee kaikki Venejän propaganda kanavat ja uutiset livenä.
  Käsitämätön.

 3. Kiitos, Jessikka Aro, että kirjoitat näistä hulluista.
  Спасибо, Ессикка Аро, сто Ты пишешь от эти дураки!

Comments are closed.

%d bloggers like this: